# a man walks 6 km at a speed of 1 1/2 kmph runs 8 km at a speed of 2 kmph and goes by bus another 32 km. speed of the bus is 8 kmph. find the average speed of the man.

a man walks 6 km at a speed of 1 1/2 kmph runs 8 km at a speed of 2 kmph and goes by bus another 32 km. speed of the bus is 8 kmph. find the average speed of the man.?

by (72.3k points)

To find the average speed of the man, you can use the formula:

Average Speed = Total Distance / Total Time

First, let's calculate the time taken for each segment of the journey:

1. Walking: Distance = 6 km, Speed = 1 1/2 kmph = 1.5 kmph
Time = Distance / Speed = 6 km / 1.5 kmph = 4 hours

2. Running: Distance = 8 km, Speed = 2 kmph
Time = Distance / Speed = 8 km / 2 kmph = 4 hours

3. Bus: Distance = 32 km, Speed = 8 kmph
Time = Distance / Speed = 32 km / 8 kmph = 4 hours

Now, calculate the total distance and total time for the entire journey:

Total Distance = 6 km + 8 km + 32 km = 46 km
Total Time = 4 hours + 4 hours + 4 hours = 12 hours

Finally, calculate the average speed:

Average Speed = Total Distance / Total Time = 46 km / 12 hours = 3.83 kmph

Therefore, the average speed of the man for the entire journey is approximately 3.83 kilometers per hour.